Een transitievergoeding wordt ook wel een beëindigingsvergoeding of een oprotpremie genoemd. De transitievergoeding is wettelijk bepaald en de hoogte hiervan hangt af van het aantal arbeidsjaren. Er zijn bepaalde eisen gesteld voor wanneer een werknemer er recht op heeft. U heeft er als werknemer bijvoorbeeld geen recht op als u ontslagen bent vanwege ernstig verwijtbaar handelen. Ook is het van belang dat de werknemer 18 jaar of ouder is, maar niet als AOW ontvangt.
Wat is een transitievergoeding?
Een werknemer heeft recht op een transitievergoeding bij ontslag of het niet verlengen van een arbeidscontract. Het is in het leven geroepen om een werknemer de mogelijkheid te bieden om met dat bedrag zich te kunnen laten omscholen of een eigen bedrijf te starten. U betaalt wel belasting over het bedrag en krijgt dan netto een bedrag uitgekeerd.
Wanneer heb ik recht op een transitievergoeding?
Een transitievergoeding is wettelijk bepaald en voor iedereen geldt een opbouw van 1/3e maandsalaris per dienstjaar. Sinds 1 januari 2020 heeft elke werknemer hier recht op als het dienstverband wordt beëindigd op initiatief van de werkgever. De transitievergoeding wordt opgenomen in de vaststellingsovereenkomst. De hoogte van de transitievergoeding hangt van verschillende aspecten af.
Hoeveel transitievergoeding krijg ik?
De hoogte van de vergoeding hangt af van het aantal dienstjaren dat je in dienst bent geweest bij de werkgever. Er is vanaf 1 januari 2022 een maximum van een bedrag van 86.000 euro, tenzij de werknemer meer verdient dan dit bedrag.
Hoeveel u krijgt bij het overeenkomen van een vaststellingsovereenkomst hangt van verschillende aspecten af. Uw onderhandelingspositie is bijvoorbeeld ook leidend in de hoogte van de transitievergoeding. Hoe beter uw onderhandelingspositie, hoe meer u bijvoorbeeld kunt voorstellen. U kunt het uiteindelijk bedrag met uw werkgever overeenkomen en daarom is het belangrijk om eerst juridisch advies in te winnen. Het is zelfs mogelijk om een ervaren arbeidsrecht jurist de transitievergoeding voor u te laten berekenen en daarna uw onderhandelingspositie te bepalen om op deze manier een juist tegenvoorstel te doen bij uw werkgever.
Hoe bereken je transitievergoeding?
Om tot het juiste bedrag te komen moeten er drie berekeningen worden gedaan.
- 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren;
- 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en;
- 1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.
Het is verstandig om dit te laten berekenen door een ervaren arbeidsrecht jurist. Het komt overigens ook vaak voor dat de werkgever een onjuiste berekening maakt en in sommige gevallen proberen ze een lager bedrag aan te bieden om te kijken of u daar akkoord mee gaat.
Hoeveel belasting betaal ik over een transitievergoeding?
U betaalt belasting over uw bruto uitgekeerde transitievergoeding. U houdt een netto bedrag over. Een transitievergoeding komt boven uw inkomen uit en daardoor betaald u dan mogelijk een hogere belastingpercentage van 49,5%. Als uw inkomen met de transitievergoeding lager is dan een bedrag van 68.507euro, betaalt u een percentage van 37,1%.
Wanneer wordt de transitievergoeding uitbetaald?
De transitievergoeding wordt bij het einde van het dienstverband uitbetaald. Hierbij zit dan ook in de meeste gevallen een eindafrekening waarin niet- genoten vakantiedagen en de dertiende maand zijn opgenomen.
Hoe krijg ik een hogere transitievergoeding?
De hoogte van een transitievergoeding is onderhandelbaar. Als u niet tevreden bent met de aangeboden transitievergoeding kunt u hulp inschakelen van een ervaren arbeidsrecht jurist. In de meeste gevallen kan het bedrag worden verhoogd, tenzij u een slechte onderhandelingspositie heeft.
Het controleren van je vaststellingsovereenkomst
Met een vaststellingsovereenkomst beëindigd u en uw werkgever het contract. Hier hoeft u in eerste instantie niet aan mee te werken. Meestal heeft u de ruimte om over voorwaarden te onderhandelen. Uw vaststellingovereenkomst laten controleren is een handige keuze voordat u het contract beëindigd. De ontslag juristen kunnen u adviseren wat de gevolgen zijn van uw WW- of transitievergoeding.