Het kan voorkomen dat u een vaststellingsovereenkomst van uw werkgever heeft ontvangen, maar dat u al een nieuwe baan hebt gevonden voordat er overeenstemming wordt bereikt over de vaststellingsovereenkomst. Als u een nieuwe baan tijdens een vaststellingsovereenkomst heeft kan dit problemen opleveren met uw oude werkgever. Als uw werkgever hier nadien achter komt dan kan uw werkgever het standpunt innemen dat u hem moest informeren over de nieuwe baan. Als u dit niet heeft gedaan kan het ertoe leiden dat de werkgever geen ontslagvergoeding hoeft te betalen. Het is dus van belang als u een nieuwe baan heeft na de vaststellingsovereenkomst dit door te geven aan onze juristen zodat wij u hierover goed kunnen adviseren.
De relevante vraag is of u al concreet vooruitzicht had op een nieuwe baan voorafgaand aan het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Mocht dit het geval zijn, dan vraagt u zich misschien af of u uw nieuwe baan mag verzwijgen. Vaak wordt letterlijk in vaststellingsovereenkomsten opgenomen dat indien er concreet vooruitzicht is op een nieuwe baan ten tijde van het sluiten van de vaststellingsovereenkomst de werkgever in dat geval niet gehouden is om de overeengekomen ontslagvergoeding uit te keren. Hiervoor ligt de bewijslast echter wel bij uw werkgever. De werkgever dient te bewijzen dat u al een nieuwe dienstbetrekking had aanvaard voorafgaand aan het sluiten van de vaststellingsovereenkomst. In de meeste gevallen kan een werkgever dit niet bewijzen en krijgt u alsnog uw ontslagvergoeding. Dit betekent kortgezegd dat u bij het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst mag zwijgen over uw nieuwe baan.
Het vaststellingsovereenkomst opzegtermijn met een nieuwe baan kan verschillen. Om geen enkel risico te nemen is het natuurlijk het beste om te wachten tot de vaststellingsovereenkomst is overeengekomen en daarna een nieuw aanbod te accepteren. Het is gebruikelijk dat bij een vaststellingsovereenkomsten de opzegtermijn met een nieuwe baan in acht wordt genomen bij het bepalen van de einddatum. Maar van de opzegtermijn kan ook worden afgeweken. Zo kan er bijvoorbeeld een veel latere einddatum worden overeengekomen dan de opzegtermijn.
Er zijn twee opties voor de werknemer. U kunt een vaststellingsovereenkomst ondertekenen en dan op zoek naar nieuwe baan of u heeft al een nieuwe baan maar nog geen vaststellingsovereenkomst getekend.
Als de opzegtermijn van de werkgever bij de einddatum in acht is genomen en dit ervoor zorgt dat de einddatum verder ligt dan de startdatum bij een nieuwe baan dan moet er van de opzegtermijn worden afgeweken. Zodat u zonder problemen eerder elders in dienst kunt treden.
Heeft u al een nieuwe baan geaccepteerd, maar is er nog geen vaststellingsovereenkomst gesloten, dan zijn er risico’s. Zo loopt u bijvoorbeeld het risico dat u geen recht hebt op een ontslagvergoeding.
Neem contact met ons op zodat onze gespecialiseerde ontslagrechtjuristen u kunnen helpen. Upload uw vaststellingsovereenkomst en laat u vaststellingsovereenkomst controleren door de ontslagrecht juristen.
Algemene voorwaarden
Privacy verklaring
Gemaakt door : Aldesign