Vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarmee de werkgever en de werknemer de arbeidsrelatie, met wederzijds goedvinden kunnen beëindigen. In de overeenkomst worden de belangrijkste aspecten opgenomen. 

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een contract waarmee de werkgever en de werknemer het dienstverband vrijwillig, met wederzijds goedvinden kunnen beëindigen. Hierbij is het niet meer nodig om een ontslagprocedure bij de kantonrechter of UWV in te dienen.

Het is van belang dat u de vaststellingsovereenkomst niet direct ondertekend. U heeft natuurlijk wel een bedenktermijn, maar om verwarring te voorkomen is het beste om eerst de vaststellingsovereenkomst te laten beoordelen door een arbeidsrecht jurist. U kunt gratis uw vaststellingsovereenkomst laten controleren bij de Ontslagrechtjuristen. Door meteen te tekenen ga je akkoord met alle punten die opgenomen zijn in het vaststellingsovereenkomst.

Onze juristen letten op de volgende punten die in de meeste gevallen opgenomen staan in de vaststellingsovereenkomst: 

 • Ontslagdatum
 • Opzegtermijn
 • Opzegtermijn samenvalt met WW-uitkering
 • Ontslag door medewerk(ster)er geeft geen recht op WW-uitkering
 • Vrijstelling van werk tot de ontslagdatum
 • Eindafrekening
 • Ontslagvergoeding (transitievergoeding)
 • Kosten rechtsbijstand
 • Pensioen
 • Bij ziekte
 • Getuigschrift en referenties
 • Geheimhouding
 • Finale kwijting

Vaststellingsovereenkomst betekenis

Wat betekent het voor u als een vaststellingsovereenkomst ontvangt? Allereerst is de vaststellingsovereenkomst die u ontvangt een concept. Dit is geen definitieve versie. U heeft alle recht om over alle aspecten in onderhandeling te gaan. Dit kunnen wij voor u doen of u hierbij goed adviseren. De werkgever verwacht ook dat u een tegenvoorstel doet. Soms is het zo dat een werkgever druk legt op een werknemer om zo snel mogelijk tot ondertekening over te gaan. Wij raden dit af! Onderteken nooit een vaststellingsovereenkomst die niet is nagekeken door een gespecialiseerde jurist. U kunt namelijk het risico lopen dat de vaststellingsovereenkomst niet aan bepaalde juridische vereisten voldoet waarmee u een WW-uitkering kan aanvragen. Dit wordt ook wel WW- uitkering veilig genoemd. Dit kunnen wij voor u nakijken! Daarbij wordt de transitievergoeding vaak verkeerd door de werkgever berekend. En in het voordeel van de werkgever.

Vaststellingsovereenkomst en onderhandelingspositie

U heeft wettelijk gezien recht op een transitievergoeding en indien uw onderhandelingspositie sterk is, kunnen wij voor u vaak een hogere ontslagvergoeding uit onderhandelen. Dit is onze specialisatie na jarenlange ervaring op te hebben gedaan in de praktijk. Het is vaak fijn om er met een goed gevoel uit te komen met uw werkgever en dit begrijpen wij volledig. Daarentegen is het natuurlijk ook fijn om uiteindelijk een mooie regeling te zijn overeengekomen.

Vaststellingsovereenkomst check door De Ontslagrechtjuristen

Bij De Ontslagrechtjuristen kunt u terecht voor het beoordelen van uw vaststellingsovereenkomst. Wij hebben de expertise het maximale uit uw ontslag te halen. Om in betere onderhandelingsposities te staan bij uw werkgever is het gebruikelijk uw vaststellingsovereenkomst te laten checken. Vervolgens ontvangt u van ons de mogelijkheden en het nodige advies. Om het proces succesvol te laten verlopen, zijn wij bereid de onderhandelingen met uw werkgever voor u te regelen.

Upload hier uw vaststellingsovereenkomst voor de gratis controle

Wij kunnen de onderhandelingen en communicatie geheel voor u overnemen.

Gratis controle vaststellingsovereenkomst

U krijgt een vaste jurist die u bijstaat en uw aanspreekpunt is.

Wij zijn doelgericht en zorgen voor menselijke en persoonlijke service.